Biotehnika vinove loze

NAJZNAČAJNIJE DELO

NAJSTARIJEG PROFESORA VINOGRADARSTVA

Ovu knjigu su hvalili stručnjaci, univerzitetski profesori, akademici, ali i lingvisti i književnici. Govorili su: “Epohalno delo… knjiga za 21. vek” (Prof dr M. Babović); “Doprinos za naučne radnike… da razmišljaju na drugačiji način” (Akademik dr V. Pantić); “Delo koje ima antologijsku vrednost za našu nauku posebno vinogradarsku (Prof dr N. Ostojić); “Jezično egzaktna… rečenica nije opterećena glomaznim jezičkim strukturama… obrazac lepog modelovanja jezika (Prof. lingvista B. Terzić); “Knjiga ima izrazito sintetičko obeležje… dobro napisana knjiga… To je knjiga sa dobrim jezikom – sa dubokom gustom srećnom rečenicom, koja nosi misao (Akademik, pisac, Dobrica Ćosić).

Sadržaj

 

Svojstvo sorte bitno utiče na kvalitet vina
Pri đubrenju vinograda treba obratiti pažnju i na mikroelemente
  1. Monografija obuhvata: istoriju vinogradarstva, biologiju vinove loze, lozni sortiment, razmnožavanje i sađenje loze, tehnologiju proizvodnje grožđa zaštitu loze o.d bolesti i štetočina.
  2. Istorija vinogradarstva je samo jedan mali vremenski isečak istorije vinove loze..Evolucija vinove loze se meri trajanjima geoloških epoha – seže u period krede i tercijara starim 50 – 70 miliona godina, dok su najstariji pouzdani podaci o gajenju vinove loze – o vinogradarstvu, stari oko 9 hilja godina.
  3. Proizvodi od vinove loze.Ako je upotreba grožđa kao voća i sokova od grožđa uduvek bila neosporavana, s vinom nije bilo tako. U borbi protiv alkoholizma često je na udaru bilo vino. To nije opravdano ili je samo uslovno opravdano. Vino sadrži više od 800 raznih jedenjenja pa ga mnogi nazivaju tekuće jelo.
  4. Geografija vinogradarstva pokazuje da je gajenje loze zastuoljeno na svim  kontinentima, ali neravnomerno: Zastupljenost je uslovljena stepenom razvijenosi rejona, prirodnim uslovims, ali i tradicijom gajenja i upotrebe proizvoda od loze.
  5. Biologija vinove loze obuhvata: sistematiku, morfologiju i anatomiju, fiziologiju i ekologiju.Danas se najviše proučaca fiziologija vinove loze
Kvalitet loznog kalema bitno utiče na uspehe u sađenju loze
Zaštita plemenite loze od plamenjače je neminovnost
  1. Sortiment loze se odnosi na razvrstavanje sorti i loznih podloga. Sorte se razvrstavaju na bele i crne, na vinske i stone, ali i po vremenu sazrevanja.
  2. Podizanje vinograda obuhvata: upoznavanje sa prirodnim uslovima lokacije, pripremu zemljišta, izbor sortimenta i tehniku sađenja loze.
  3. U loznom rasadniku se proizvode sadnice. Lozni kelemovi i lozni korenjaci. Od kvaliteta loznih sadnica u velikom stepenu zavisi uspešnost u podizanju vinogradarskih zasada.
  4. Proizvodnja grožđa obuvata postupke: orezivanje loze, održavanje zemljišta, dubrenje vinograda i berbu grožđa.
  5. Proizvodnja grožđa se ne može ostbarite bez njene zaštite od glivićnih bolesti i viroza, i brojnih štetočina. Za zaštitu loze se koriste različiti pesticidi

Kupite knjigu

Biotehnika vinove loze

Izdavač: NIK-PRESS
Godina izdanja: 2012
ISBN: 978-86-85471-03-2(NP)
Broj strana: 550
Dimenzije: 24×17,5 cm
Povez: Tvrdi povez

Knjigu možete naručiti na sajtu izdavača.