Prisećanja

„Odsečak virtuelnog života“, „Pisma – replika života“, „Lepa putovanja“.

Knjiga je označena kao Odsečak virtuelnog života, a nastala je posle iznenadne smrti supruge Ivanke 29. novembra 2008. godine. Odnosi se na period od 12 godina (1961.-1973.), a temelji na 177 nenamerno sačuvanih pisama koja sam slao i primao dok sam boravio u Nemačkoj i Francuskoj. Naknadno čitanje pisama je proizvodilo visok emotivan naboj, pa je daleko najobimniji deo knjige označen: Pisma replika života.

Ni jedno sačuvano pismo nije bilo prostačko, vulgarno.To su bila pisma puna ljubavi, poetičnosti, putopisa, ali i hronika brojnih događanja – prijatnih i neprijatnih, ličnih i društvenih. Dati su i likovi nekih osoba iz neposredne okoline koji su  nam (posebno Ivanki) dosta zagorčavali život, (ucene, omalovažavanja, otkazi s posla). Među najlepša su ona pisma koja se odnose na rađanja i odrastanja naše dece; na njihove nestašluke, duhovitosti, dečje bolesti.

Na kraju je opisano nekoliko veoma lepih porodično-bračnih putovanja po zemljama Evrope, i Ivankina sahrana na Jajinačkom groblju  1. decembra 2008. godine


Posted

in

by

Tags: